Tevékenységeink

Műterem látogatás


Ídőutazásra hívjuk Európa egyedeülálló, természetes napfénnyel működő műtermébe. Az eredeti állapotában megőrzött antik fényképezőgépek, hátterek , díszletek, érdekességek tekinthetőek meg. Benézhet a 100 éves kamerák belsejébe, megtapasztalhatja a kézi kidolgozású fehér fekete képek előhívásának varázsát a sötét kamrában

Mi van a fénykép mögött?

Blogot indított a Kováts István Fotóarchívum Egyesület. Európa egyetlen működő napfény műtermével rendelkező fényképészete újszerű kezdeményezéséről értesíti az érdeklődőket. A fényképészet hatalmas gyűjteményt őriz, több mint száz esztendő fotóanyagával büszkélkedik.

A képek mögötti történeteket keressük oldalunkon, életet szeretnénk lehelni fényképeinkbe. A fotómúzeumot népszerűsítjük az új bannerünkkel és kétnyelvű (magyar/román) szórólapjainkkal, a forgalmas helyszínre kihelyezett reklám által a több turista/érdeklődő látogatásában reménykedünk. Elképzeléseinket Hargita Megye Tanács támogatja.

Fotótörténeti ritkaságok megismerése


Mielőtt a nagy világ kapui kitárulnak a XII-es diákok előtt, kicsit kimozdítani őket a számítógép mögül és megmutatni nekik , hogy úgy is van élet , szépség ha a digitális eszközeinket egy napra félre tesszük. Megismertetni velük az évszázados gépek belső részeit , azokat a technikákat amelyeket az őseink használtak ez elektromos áram ismerete előtt és amelyek napjainkban, Európa szerte egyedülállóként használatos a Kováts Fényképészet napfény műtermében.

 

Korabeli felvétel készítése


A fényképészet 1876-tól eredeti rendeltetése szerint működik. Napjainkban is készítünk hagyományos eljárással fehér-fekete felvételeket Készülhet szalongéppel felvett fénykép, vegyszeres eljárással, azaz számítógépek nélkül, mint amikor még csak az ember számított!

Kiállítás


Előtte tornyosul több tucat fénykép ( szobányi negatív). Átböngészésre várnak: lapozni, fényféle fordítani, kiszűrni a sok fotó közül, mindazt amit a múlt üzen a mának, történeti értékeinket. Aztán digitalizálni, hogy a jövő is megtekinthesse majd. Hetek, hónapok akár több év türelemjátéka az egész. Az üvegnegatívok törékenyek, karcolódnak - még ha az emulzió stabilan tartja is magát, de előfordul, hogy önállósodni szeretne, esetleg már meg is tette,ilyenkor is megmentésre kerül a hártyafelület. Az őrzött fotóritkaságokból folyamatosan megújuló tárlataink nyújtanak ízelítőt Udvarhelyszék életéből. A fényképészet udvarán állandó kültéri tárlatunk által megismerhetik Székelyudvarhelyt, a polgári kisvárost. A felvételek múltunkról üzennek, történelmünket hitelesítik.

Fénykepészeti tábor


2018. július 9-14. között került megszervezésre negyedik alkalommal táborunk a fotózás szerelmeseinek. A Kováts István Fotóarchívum Egyesület idén 10-18 éves gyerekeknek ajánlotta foglalkozásait, 22-en jelentkeztek a felhívásunkra. A Madarasi Hargitán töltött hét rengeteg új tapasztalatot adott a résztvevőknek, de nekünk, szervezőknek is.

A fényképészeti és művészeti alapismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők, megtanulták az analóg és digitális fotózás csínját-bínját. Elsajátíthatták a fotók előhívásának művészetét, csoportos foglalkozásokon fedezték fel a Hargita érdekességeit, értékeit.

Rendezvényünk támogatói: Bethlen Gábor Alap, Heuréka Alap és Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány.

 

Jövőre újra találkozunk!