Tevékenységeink

Műterem látogatás


Ídőutazásra hívjuk Európa egyedeülálló, természetes napfénnyel működő műtermébe. Az eredeti állapotában megőrzött antik fényképezőgépek, hátterek , díszletek, érdekességek tekinthetőek meg. Benézhet a 100 éves kamerák belsejébe, megtapasztalhatja a kézi kidolgozású fehér fekete képek előhívásának varázsát a sötét kamrában

Fotótörténeti ritkaságok megismerése


Mielőtt a nagy világ kapui kitárulnak a XII-es diákok előtt, kicsit kimozdítani őket a számítógép mögül és megmutatni nekik , hogy úgy is van élet , szépség ha a digitális eszközeinket egy napra félre tesszük. Megismertetni velük az évszázados gépek belső részeit , azokat a technikákat amelyeket az őseink használtak ez elektromos áram ismerete előtt és amelyek napjainkban, Európa szerte egyedülállóként használatos a Kováts Fényképészet napfény műtermében.

 

Korabeli felvétel készítése


A fényképészet 1876-tól eredeti rendeltetése szerint működik. Napjainkban is készítünk hagyományos eljárással fehér-fekete felvételeket Készülhet szalongéppel felvett fénykép, vegyszeres eljárással, azaz számítógépek nélkül, mint amikor még csak az ember számított!

Kiállítás


Előtte tornyosul több tucat fénykép ( szobányi negatív). Átböngészésre várnak: lapozni, fényféle fordítani, kiszűrni a sok fotó közül, mindazt amit a múlt üzen a mának, történeti értékeinket. Aztán digitalizálni, hogy a jövő is megtekinthesse majd. Hetek, hónapok akár több év türelemjátéka az egész. Az üvegnegatívok törékenyek, karcolódnak - még ha az emulzió stabilan tartja is magát, de előfordul, hogy önállósodni szeretne, esetleg már meg is tette,ilyenkor is megmentésre kerül a hártyafelület. Az őrzött fotóritkaságokból folyamatosan megújuló tárlataink nyújtanak ízelítőt Udvarhelyszék életéből. A fényképészet udvarán állandó kültéri tárlatunk által megismerhetik Székelyudvarhelyt, a polgári kisvárost. A felvételek múltunkról üzennek, történelmünket hitelesítik.

Fénykepészeti tábor


Célunk a tudatos fényképezésre való nevelés, hogy ne csak kattogtass hanem tanuld meg irányítani a fényképező gépedet.  Teljesen az alapoknál kezdjük az oktatást, így bátran elkezdheti az, is aki először tart a kezében fényképezőgépet.

A táborban  megtanítjuk a fényképező gépek használatát, technikai kezelését és az ahhoz kapcsolódó fotós alapfogalmakat. Lehetőséged lesz kipróbálni az analóg gépet fehér fekete filmmel, azt előhívni, és kidolgozni, belekóstolni a kép feldolgozó programba, kirándulás közben jókat fotózni.